Velper Machinefabriek en IJzergieterij Gebrs. Sanders | ![]() |
Briefhoofd uit 1918
Dat de appel niet ver van de boom valt hebben de drie gebroeders Sanders waargemaakt toen ze in juni 1918 hun eigen machinefabriek te Velp oprichtte. Al in 1868 had namelijk grootvader, Albertus een smederij te Enschede opgericht wat spoedig zou uitgroeien tot een machinefabriek en ijzergieterij.Opvolgers van grootvader Albertus waren in eerste instantie de twee oudste zonen, Jan en Bernard. Toen echter Jan ziek werd haalde Bernard zijn jongste broer, Albertus jr. in de zaak. Later zouden de kinderen van Bernard hun vader in de fabriek opvolgen terwijl de zonen van Albertus jr. zoals hierboven vermeld hun eigen machinefabriek begonnen.
De drie gebroeders Albert,Jan en Ge Sanders ( met de klok mee).
Uit het handelsregister van de kamer van koophandel en fabrieken blijkt dat de gebroeders, Albert, Ge en Jan Sanders , respectievelijk op 26, 25 en 23jarige leeftijd met Hfl. 30000,- geleend geld op 1 juni 1918 van start gaan. Pas op 4 juli 1918 wordt de aangevraagde vergunning verleend. De aandrijving is afkomstig van een 25pk sterke zuiggasmoter.
Woonhuis van Albert Sanders wat naast de fabriek lag. Vrnl.: Albert Sanders, Jan Sanders
en de Christina Sanders-Frommhold. Foto rond 1920.
Gevel van de gieterij .
Voorkant fabriek.
Van de drie gebroeders was Albert feitelijk degene die het voor het zeggen had. Hij was werktuigbouwkundig ingenieur en had in Bingen , Duitsland gestudeerd. Ge was bankwerker en Jan was bekwaam in elektriciteit.
8 april 1915
Tijdens zijn studie in Bingen maakte Albert Sanders zich het rijden meester.
Advertentie Arnhemsche Courant 1919.
Ook staking bij de firma Sanders, advertentie
uit Het Volk, 13 december 1921.
Veel is over de periode begin jaren '20 niet bekend. Uit overlevering weten wij dat de gebroeders het in de beginfase moeilijk hadden om voldoende opdrachten binnen te halen. Het is daarom zo jammer dat toen het uiteindelijk ging lopen en men volop werk had de machinefabriek op 20 juni 1922 geheel uitbrandde.
Zoals in het nachtrapport van de politie te lezen is kwam de melding s'nachts tien minuten na twaalf binnen. De brand was na Ongeveer drie uur geblust.
Arnhemsche Courant 20 Juni 1922 De Gelderlander 20 Juni 1922
Het voorste gedeelte van de fabriek brandde geheel uit.
Algemeen Handelsblad 14 januari 1925.
De schade werd destijds geschat op 70.000,- gulden. De oorzaak is nooit duidelijk geworden maar volgens overlevering , waaronder een dochter van een van de firmanten was het een wraakactie van werknemers, dus aangestoken.
Uit de krant kon men lezen dat de gieterij behouden is gebleven en dat het de bedoeling was om spoedig hier verder te produceren. Het is echter niet meer te achterhalen of dit ook daadwerkelijk gebeurd is. Uit het handelsregister van de kamer van koophandel en fabrieken blijkt dat Albert Sanders in 1923 naar Zutphen verhuisde. Hier probeerde hij een Ford importeurschap te starten. Eind 1924 vertrok Jan Sanders naar Vaassen. Hij kreeg een leidinggevende functie bij de in 1921 opgerichte ijzergieterij Vulcanus. Ge Sanders betrok de villa naast de afgebrande machinefabriek. Hier bleef hij met zijn gezin wonen tot hij eind 1926 naar Arnhem vertok om als chef-monteur bij een autogarage aan de slag te gaan. Later begon Ge voor zichzelf.
Deze foto moet in het voorjaar van 1926 genomen zijn. Op de achtergrond de afgebrande machinefabriek. Vlnr. Berendina Sanders-Hemmelder, de vrouw van Ge Sanders, dan hun in 1925 geboren zoon Albert en zuster Dini Hemmelder.
De Graafschap-bode 12 Maart 1926
Het eerste gebouw links is de ingang van de fabriek. Rechts ernaast het woonhuis van de familie Sanders. Deze foto is in de jaren '50 gemaakt dus toen de familie er niet meer woonde.
Op 25 februari 1926 overlijd Albertus jr, de vader van Gé, Jan en Albert. Hij heeft samen met zijn broer, Bernardus, een machinefabriek in Enschede. De vrouw en kinderen van Albertus jr. worden door Bernardus Sanders uitgekocht. Hierdoor krijgt Albert Sanders de beschikking over genoeg financiële middelen om op 27 april 1927 een grote drankenhandel in Tiel te kopen. Het avontuur , een Ford importeurschap ,is hiermee van de baan en het gezin Albert Sanders-Frommhold verhuist naar Tiel.
Wim Sanders, zoon van Albert in de vrachtauto van de firma Sanders